Dit zijn de oorzaken van jouw winderigheid

Posted on 20th February 2013 in Uncategorized

Ongerustheid is alleszins niet nodig, want het is een normaal fenomeen. De hoeveelheid gas die een volwassene dagelijks uitstoot, varieert zelfs tussen 200 milliliter en twee liter.

Toch wijst de winderigheid soms op onderliggende problemen. Als het opgeblazen geboel blijft duren en niet verandert in de loop van de dag, dan moet je zeker laten controleren of er geen gynaecologisch probleem zoals eierstok- of baarmoederkanker aan de basis ligt.

De meeste oorzaken zijn echter onschuldig én kunnen voorkomen worden. Gastro-enteroloog dr. Anton Emmanuel van het University College Hospital in Londen zet de onverwachte zaken op een rijtje.

1. Water bij het eten
Water drinken bij je eten lijkt natuurlijk en gezond, maar dr. Emmanuel waarschuwt voor de winderigheid achteraf. “We slikken ook een beetje lucht in als we eten of drinken”, weet hij. “Maar als je zowel eet als drinkt, dan ben je voortdurend aan het slikken, waardoor je lucht opstapelt in je buik.

“Drink dus minder tijdens het eten, maar doe het erna”, luidt zijn advies. Ook trager eten en goed kauwen kan een oplossing zijn, want bij snel eten slik je ook meer lucht in. Elke maaltijd moet minstens 20 minuten duren.

2. Intensief sporten
Een Amerikaanse studie toonde aan dat 71 procent van de lopers last heeft van spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Ook dat komt omdat je te veel lucht inslikt. “We overademen tijdens het sporten, maar dat is onschuldig”, weet de expert.

Ook yoga kan overigens problemen veroorzaken. De lichaamsposities zorgen ervoor dat de wind makkelijk kan ontsnappen.

3. De verkeerde groenten en fruit
Ongeveer één op de vijf Britten heeft last van het prikkelbaredarmsyndroom, een aandoening die leidt tot buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen. Het is nog niet geweten wat exact de oorzaak is, maar het is wel duidelijk dat sommige voedingsmiddelen eraan bijdragen. Dat komt omdat ze koolhydraten in de vorm van fructose bevatten, die moeilijk verteerd kunnen worden in de dunne darm. Als gevolg passeren ze via de dikke darm, waar ze gefermenteerd worden door bacteriën en gas creëren.

Kersen en uien zijn bijvoorbeeld moeilijk te verteren, maar ook met kolen, appels, paddenstoelen en maïs gaat het niet vlot. Dat is overigens niet alleen het geval bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom, maar ook bij anderen.

4. Angstig zijn
Velen van ons hebben buikproblemen als ze onder druk staan, maar stress en angst kunnen er ook voor zorgen dat je te veel lucht inslikt zonder het te beseffen. “Sommigen zuchten veel of hyperventileren, terwijl anderen veel lucht opnemen, waardoor ze hun maag als het ware opblazen”, zegt professor Whorwell van de University Hospital of South Manchester.

Article source: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1582299/2013/02/20/Dit-zijn-de-oorzaken-van-jouw-winderigheid.dhtml

comments: 0 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>